Bedstemors fastelavnsboller*

Dej
175 g smør (koldt)
300 g hvedemel
½ tsk stødt kardemomme
1 spsk sukker
1½ dl mælk
20 g gær
1 æg

Creme
2 æg
2 spsk sukker
1 spsk maizena
2½ dl mælk
1 stang vanilje

Glasur
3 spsk flormelis
3 spsk kakaopulver
Vand
Hasselnøddeflager, frysetørrede hindbær..

Fremgangsmåde
Hæld melet op i en skål.
Tilsæt kardemomme og sukker.
Skær smørret i mindre stykker.
Bland mel og smør sammen med fingrene.
Lun mælken i en gryde (fingervarm). Smuldr gæren i mælken og rør den ud i den.
Bland mælk og æg i melblandingen og ælt det til en glat dej.
Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.

Skrab vaniljen ud af vaniljestangen og bland den med lidt sukker.
Pisk æg, sukker og maizena sammen i en lille, tykbundet gryde, til det ikke klumper mere.
Tilsæt mælk, vaniljekorn og –stang, og pisk cremen, til den koger.
Lad cremen småkoge et par minutter og stil den til afkøling.

Varm ovnen op til 200 grader.
Læg bagepapir på en ovnplade.
Strø mel ud på køkkenbordet og læg dejen. Strø også lidt mel over dejen.
Rul den ud til et rektangel på ca. 50×40 cm.
Skær den ud i 16 firkanter.
Tag en firkant i hånden, læg en klat creme i midten, fold hjørnerne ind og form den til en bolle. Læg bollerne på bagepladen med sammenføjningen nedad.
Lad bollerne efterhæve i 20 minutter.
Bag dem i ca. 15 minutter, til de har en gylden overflade.

Bland flormelis, cacaopulver og lidt vand sammen til glasur. (Sørg for at komme ganske lidt vand i ad gangen, så glasuren ikke bliver for flydende.)
Overtræk de afkølede boller med glasur og pynt med nødder eller frysetørrede hindbær – inden glasuren stivner.

  • Det er ikke min farmors boller, men en andens. Men jeg har ladet mig inspirere af opskriften.